FacebookGoogleGoogle MapsEmail
formats

RAILS GIRLS CELJE

 

ruby_celjeNa študij računalništva in informatike se letno vpiše le 11% deklet, čeprav je na trgu dela vse več povpraševanja po tovrstnih znanjih, ženske pa so redke tudi v vseh IT poklicih. Gibanje Rails Girls, ustanovljeno novembra 2010 na Finskem, si želi to spremeniti preko organizacije delavnic. Te so namenjene ženskam, ki želijo spoznati osnovna orodja za uresničitev svojih idej na spletu, hkrati pa lahko predstavljajo tudi odlično odskočno desko za samostojno podjetniško pot.

Zaradi velikega zanimanja se je koncept preko lokalnih organizatorjev – prostovoljcev hitro razširil na vse konce sveta. Tako so do danes organizirali že nekaj sto dogodkov in temeljna znanja programiranja posredovali tisočem žensk.

O slovenskih delavnicah Rails Girls

Slovenija je v vrhu držav po zanimanju za delavnice Rails Girls. Na prvo delavnico v domačih logih, organizirano konec leta 2012 v Ljubljani, se je prijavilo rekordnih 586 kandidatk, do sedaj pa skupaj že prek tisoč. Od takrat so v Sloveniji delavnice Rails Girls stalnica in prvič v Celju.

Skupnost Rails Girls Celje bo v petek in soboto, 21. in 22. novembra 2014 organizirala prvo delavnico Rails Girls, z željo predstaviti dekletom in ženam osnove programiranje na bolj zabaven način. Odziv na dosedanje delavnice v Ljubljani in Mariboru je bil izjemen, saj je bilo na vsako prijavljenih mnogo več kandidatk, kot so lahko bile sprejete, dogodek pa je vsakič deležen tudi veliko pozornosti s strani medijev in javnosti.

Prve delavnice se bo udeležilo 15 dijakinj ter študentk in 10 mentoric/ organizatork. Sponzoriranje je še posebej primerno za podjetja in organizacije, ki želijo pokazati stik z mladimi, pokazati skrb za prihodnost in enakopravnost in se dokazati kot pozitiven akter sprememb.

Odziv udeleženk na delavnice Rails Girls je izjemen, saj jim da ne le vpogleda v programiranje, ampak tudi zavest, da to ni le domena moškega spola in da lahko tudi one zares nekaj naredijo. O delavnicah Rails Girls vedno obširno poročajo mediji. Tako so bile dosedanje delavnice opisane v medijih Cosmopolitan, Dnevnik. Finance, Mladina, Netokracija, Mladi podjetnik, Podjetniški portal, RTV Slovenija, Uporabna stran, Val 202 in številnih manjših blogih in spletnih mestih.

Video z delavnice v Mariboru: Video – Rails Girls Maribor

Izbrane fotografije z decembrske delavnice: https://www.dropbox.com/sh/tfl3muyjoeu0loy/9pOQIwKtUu

Več fotografij in vtisov: https://www.facebook.com/RailsGirlsLjubljana

CyberChimps